KLIPPANS HISTORIA

OM SILON

VÅR FÖRENING

FÖR MÄKLARE

KLIPPANS HISTORIA

På kulturhistorisk mark bland bryggor och kullerstenar, gamla sockerbruk och smedjor – ja här kan man faktiskt bo. I Klippan finns utrymme för en helt unik livsstil med sina historiskt intressanta byggnader, bubblande kultur- och idrottsaktiviteter och en härlig, avkopplande miljö vid havet.

ÅNGBÅTAR OCH GRÄDDGLASS

Att vakna varje morgon och se vattnet gör något med humöret. I kombination med att dessutom ha ett kulturreservat runt knuten är alldeles unikt. Här bor du på historisk mark, med livskvalitetshöjande möjligheter som att ta en promenad förbi Ångbåtsbryggan, Röda sten och längs vattnet bort till Nya Varvet. Fortsätter du ännu längre kan du ta dig nästan till Långedrag. Att se solen gå ner över de stora kranarna på Hisingen är helt magiskt.

Klippan är ett omtyckt utflyktsmål för såväl göteborgare som turister. Här kan man promenera på bryggorna längs kajen, njuta av en glass eller en öl i eftermiddagssolen. Eller så kan man lära sig något nytt om något gammalt – Gamla Älvsborgs fästning vars ruiner ligger inbäddad mellan husen. En skarp kontrast mot de moderna bostadshusen intill, som är uppförda i början av 2000-talet.

HELGON OCH SJÖBUSAR

Det var på 1850-talet som skotten David Carnegie etablerade ett porterbryggeri och sockerbruk i Klippan. För att få arbetare till sitt bruk lät han bygga bostäder, skolor, sjukhus och en kyrka i området. Den söta lilla kyrkan som fick namnet Sankta Birgittas Kapell (efter det skotska helgonet Saint Bridget) uppfördes i engelsk gotisk stil och är idag en av Sveriges mest populära kyrkor att gifta sig i.

Många av de gamla husen i kulturreservatet byggdes som bostäder till arbetarna på Carnegies sockerbruk och porterbryggeri. På senare år har de fått sällskap av nybyggda hus i olika våningar. Flera av dem har en fin utsikt mot hamninloppet och Vinga. Många av de äldre byggnaderna har anor ända från 1700-talet, däribland Sjömagasinet och Ankarsmedjan.

Här bor du betydligt närmare stan än vad det faktiskt känns som, i ett område som har karaktären av gammal hamnstad. Det var här Göteborgs första hamn låg, när älven var för grund längre in.

AFFÄRSRESENÄRER OCH GRAFFITIMÅLARE

Blandningen av gammal och modern bebyggelse skapar en levande atmosfär som lockar besökare året runt. Konstintresserade samsas med hotellgäster, joggare, konsertbesökare och skejtare. Både i de äldre och nyare byggnaderna finns ett stort antal företag, vilket bidrar till att det ofta är folk i rörelse.

När man är i Klippan är det lätt att glömma bort hur nära stan man faktiskt är. Men spårvagnarna går i parti och minut och skulle du hellre vilja ta dig över till Hisingen, tar det bara tio minuter att nå Eriksberg med Älvsnabben från Klippans färjeläge. Den saltstänkta havsbrisen får du på köpet.